Miks suri suur osa ookeaniloomadest 2,6 miljonit aastat tagasi?

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.pexels.com

Suurim teadaolev hai Carcharias megalodon, võimutses vetes pea 20 miljonit aastat. Teravate hammastega hiigelhai, kes võis kasvada kuni 20 meetri pikkuseks, suri oma võimsast välimusest hoolimata aga rohkem kui kaks miljonit aastat tagasi välja. 

Megalodoni kõrgaeg oli umbes kümme miljonit aastat tagasi miotseeni ajastul. Tegu oli hiigelhaidega, kes võisid kaaluda lausa 50 tonni. 2,6 miljonit tagasi kadus megalodon aga koos paljude teiste mereloomadega, kirjutab Live Science.

Bioloogi ja mereliikide spetsialisti Catalina Pimiento juhitud uuringu kohaselt suri kaks-kolm miljonit aastat tagasi näiteks välja 43 protsenti merekilpkonna- ja 35 protsenti merelindude liikidest. Järeldused põhinevad metaanalüüsil ehk vaatluse alla võeti varasemad uuringud haide, merelindude-, kilpkonnade ja teiste mereloomade fossiilide kohta.

Miks suur osa loomaliikidest välja suri, ei ole päris täpselt teada, kuid uuringutegijad vihjavad suurtele meretaseme kõikumistele, mille tagajärjel vähenesid rannikuelupaigad. Mereimetajaid, kellest toitusid megalodonid, jäi aina vähemaks ning esile kerkisid uued konkurendid.

Uuringu kohaselt kadus kõne all oleval suurel väljasuremisperioodil 17 protsenti mere ökosüsteemide elutegevusest, 21 protsenti neist aga muutus.

Teadusartikkel ilmus ajakirjas Nature Ecology & Evolution.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles