Eesti teadlaste toidulisand jõudis poelettidele teisel pool maakera

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis on Tartu teadlaste avastatud kasulik bakter Lactobacillus fermentum tuntud ennekõike Helluse piimatoodete kaubamärgi all.
Eestis on Tartu teadlaste avastatud kasulik bakter Lactobacillus fermentum tuntud ennekõike Helluse piimatoodete kaubamärgi all. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Tartu Ülikooli patenteeritud piimhappebakter Lactobacillus fermentum ME-3 kogub maailmas üha enam populaarsust.

Austraalia turule jõudmine on TÜ teadlaste jaoks oluline märk, kuna näitab, et tüvega seotud teadusuuringud olid piisavad, et vastata regulatsioonide nõuetele. Uudne toidulisand on eriline, kuna selle ainsaks toimeaineks on TÜ poolt patenteeritud probiootiline tüvi Lactobacillus fermentum ME-3, mida Eestis tuntakse ka Helluse bakteri nime all.

Marika Mikelsaar. Foto: Margus Ansu / Postimees / Scanpix
Marika Mikelsaar. Foto: Margus Ansu / Postimees / Scanpix Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

«ME-3 on müüdud kohalike keeruliste tollieeskirjade tõttu firmale Spectrumceuticals tooraine ja mitte valmisproduktina. Nende esimene toode - BioOne™ - sisaldab ühes kapslis 8 miljonit Lactobacillus fermentum ME-3 bakterit. Selle probiootilise toote põhiline eesmärk on seedesüsteemi toetamine,» rääkis professor Marika Mikelsaar, kes on ME-3 bakteri üks avastajatest.

«Algselt tunti ME-3 mikroobina, mis pakub kaitset infektsiooni ja oksüdatiivse stressi vastu. Teati ka mõningaid tema tähtsamaid omadusi, mis selle kaitse tagasid. Tänaseks on mikrobioloogide ja biokeemikute koostöös leitud ligi kümmekond uut toimemehhanismi, mille kaudu ta organismis eri tingimustes töötab,» kirjeldas teadlane bakteri uurimislugu.

Lähtuvalt avastatud uutest omadustest püüavad teadlased leida bakterile üha uusi kasutusalasid.

«Saan hetkel öelda vaid niipalju, et näiteks Jaapani ja Hiina turule soovime minna täiesti uudse tootega, et rakendada ME-3 ka naha ilu hoidmisel,» ütles Mikelsaar.

Tänu teadlaste pühendunud uurimistööle on Eestis, Venemaal, Euroopas ja Ameerikas patenteeritud bakter L. fermentum ME-3 praegu müügil Baltimaades piimatoodetena ja vereseerumi kolesterooli sisaldust langetava ja lipiidide profiili parandava Reg’Activ Cholesterol toidulisandina Eestis ja veel 9 riigis.

USA, Kanada, Kesk- ja Lõuna Ameerika turul on ME-3 sisaldusega 3 erinevat toidulisandit, mis on suunatud südametegevuse, immuunvastuse ja organismi vastupanuvõime tugevdamisele ning maksa toksiinidest vabastamisele.

Tartu ülikooli teadlased avastasid piimhappebakteri Lactobacillus fermentum ME-3 1995. aastal. See on ainulaadne, kuna temas on kombineeritud kaks antimikroobne ja antioksüdantne toime, mistõttu suudab ta efektiivselt hävitada kahjulikke mikroobe, olles samal ajal inimorganismile üldiselt kasulik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles