Galerii: Argentinast leiti suur kogus peidetud natsi-väärisesemeid (22)

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

75 eset, nende seas ka Hitleri büst ja aju suuruse mõõtmise seadmed, viitavad juhtivate natside Lõuna-Ameerikasse põgenemisele, vahendab Time.

Natsi-artefaktide kogu leiti ühest Buenos Airese eeslinna Béccari eramajast kohaliku politsei ja Interpoli ühise läbiotsimise käigus. Nende omanik oli peitnud need eraldi tuppa, kuhu pääses salajase sissepääsu kaudu. Esemete hulka kuulusid nii Adolf Hitleri büst, aju suuruse mõõtmise seade kui ka haakristidega ehitud karpidesse pakitud luupide komplektid.

«Meie esialgsed analüüsid näitavad, et tegemist on originaalesemetega,» ütles Associated Pressile Argentina turvalisusminister Patricia Bullrich. Mitme esemega käisid kaasas ka fotod, millel on näha Hitlerit neid kasutamas.

Võimud usuvad, et leitud esemed on kuulunud natsipartei kõrgema taseme juhtidele. See tõstatab aga küsimuse, kuidas need Argentinasse jõudsid.

«[Selliste esemete leidmine] on Argentina Vabariigis ennekuulmatu. 75 eseme leidmine on ajalooline ning see võib tõestada, et siin on viibinud ka natsi-Saksamaalt põgenenud tippnatsid,» kommenteeris avastust Argentina juudiinstituutide katuseorganisatsiooni DAIA president Ariel Cohen Sabban.

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles