Haiti randadel vedelevast plastikprügist tehakse sülearvutipakendeid

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ookeaniprügi Assoori saarestikus asuval rannal.
Ookeaniprügi Assoori saarestikus asuval rannal. Foto: HANDOUT/Reuters/Scanpix

Selle asemel, et lasta plastikprügil Haiti randasid risustada, on otsustanud sülearvutite tooja Dell selle saata ümbertöötlemisele ja valmistada taaskasutatud materjalist arvutipakendeid. 

Igaüks, kes ostab nüüd endale teatud Delli arvuti (XPS 13 2-in-1), võib selle leida pakendist, mis koosneb 25 protsendi ulatuses ümbertöödeldud ookeaniplastikust, kirjutab New Scientist. Sellel aastal kavatsetakse ookeanitest umbes 8000 kilogrammi plastikprügi välja õngitseda.

Prügistumine on rahvusvaheline probleem – rohkem kui 5 triljonit plastiktükki hulbib meie ookeanites. Plast laguneb aga väikesteks tükkideks ning mereloomad söövad seda tihti toidu pähe sisse.

Kaheksa tonni prügi vähendamine ei avalda küll märskimisväärset mõju, kuid see aitab kindlasti inimeste teadlikkust tõsta. «Selleks, et näha, millist reaalset tulemust avaldab selline prügi taaskasutamine, peaksid aktsiooniga liituma rohkemad ettevõtted,» kommenteeris Francois Galgani, kes on plastikreotuse alane ekspert Prantsusmaa mereuurimiskeskusest IFREMER. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles