Uuring: Facebooki kasutamine on seotud aju hallolluse hulga vähenemisega

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebook.
Facebook. Foto: Elmo Riig / Sakala

Inimestel, kes tihti sotsiaalmeedias toimuvat kontrollivad, kipub olema tasutunnetega seotud ajupiirkondades vähem hallollust, selgub värskest uuringust, vahendab PsyPost.

Konkreetsemalt toimub hallolluse ehk hallaine koguse vähenemine aju naalduvas tuumas (Nucleus accumbens) – piirkonnas, mida aju-uurijad seostavad tasutunnetusega. Häired tasutundes on aga omakorda seotud sõltuvuskäitumiste tekkimisega.

Kokku osales uurignus 85 vabatahtlikku – 46 meest ja 39 naist, kelle ajustruktuure jälgiti magnetresonantstomograafi abil. Facebookis veedetud aja mõõtmiseks paigaldati osalejate telefonidesse spetsiaalsed äpid.

Tulemustest selgus, et sotsiaalvõrgustiku pühendunumatel kasutajatel – neil, kes võtsid äpi sagedamini lahti ja kelle keskmine kasutusaegki pikem oli – vähenes ka naalduvas ajus sisalduva hallaine kogus. Teistpidi öelduna - mida väiksem oli hallaine kogus, seda suurem oli Facebooki kasutamine. Täpset põhjus-tagajärg seost teadlased samas välja ei too.

«Me ei tea, kas muutused selles ajuosas on Facebooki kasutamise põhjus või tagajärg. Selleks oleks vaja rohkem pikaajalisi uuringuid,» ütles PsyPostile uuringut juhtinud Christian Montag Ulmi Ülikoolist. «Selles uuringus vaatlesime terveid noori osalejaid, kes kasutasid nutitelefone «normaalsel» määral. Tulevastes uuringutes loodame näidata ka seda, kas seadmete ülemäärane tarvitamine võib olla juba tõlgendatav sõltuvuskäitumisena.»

Uuring ilmus ajakirjas Behavioural Brain Research.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles