Muusika aitab lähendada eri kultuuritaustaga inimesi

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.pexels.com

Kuidas muuta ameeriklased araablaste suhtes sallivamaks? Või siis eestlased venelaste suhtes? Lahendus võib peituda muusikas. 

Sotsiaalteadlane Jake Harwood USA Arizona ülikoolist otsustas võtta lähema vaatluse alla järgmise küsimuse? Kas muusika aitab omavahel lähendada eri kultuuritaustaga inimesi? Nagu näiteks ameeriklasi ja araablasi, kirjutab Eurekalert.

Ühes oma uuringus salvestas Harwood koos kaasuurijatega ühe ameeriklase ja araablase ühist musitseerimist. Seejärel näitas ta videoklippi juhuslikele ameeriklastele. Tulemused näitasid, et inimesed olid pärast videoklipi vaatamist araablase suhtes väga positiivselt meelestatud.

Teises uuringus küsiti inimestelt kõigepealt, milliseid tundeid neis teise kultuuritaustaga inimesed tekitavad. Seejärel lasti neil kuulata võõrast kultuuriruumist pärit muusikapalu. Kõige lõpuks tuli uuringus osalejatel kommenteerida, kuidas neile kuuldud lood meeldisid ja milline on nende arvamus nende esitajatest.

Tulemused näitasid, et need, kes tolereerivad teise kultuuritaustaga inimesi, kuulavad suurema tõenäosusega ka eri rahvuste muusikat. Lisaks toodi välja ka see, et võõrast kultuuriruumist pärit muusika kuulamine aitab sallivust suurendada.

Harwoodi sõnul on muusikal inimestele väga suur mõju. «See on suureks abiks eri rahvaste lõimimisel,» tõi mees välja. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles