5 ajaloomüsteeriumit, mis on jäänud lahenduseta (1)

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerikas Roswelli linnas asub 1947. aasta leiust inspireerituna ufodele pühendatud muuseum.
Ameerikas Roswelli linnas asub 1947. aasta leiust inspireerituna ufodele pühendatud muuseum. Foto: Sipa USA/ScanPix

Kes oli salapärane sarimõrvarist Rappija Jack? Kas USA lendur Kenneth Arnold nägi 1947. aastal tõesti ufosid? Neile ja veel paljudele teistele müsteeriumitele ei ole tänini lahendust leitud. 

Rappija Jack

Rappija Jackina tuntud isik tegutses Londonis Eeast Endi linnaosas 19. sajandi lõpus. Salapärane sarimõrvar tappis viis prostituuti  – ta lõikas naised lõhki ning eemaldas igaühelt mõne organi.

Sarimõrvari isikut ei ole suudetud tänaseni kindlaks teha. Ühe teooria kohaselt oli tegu Poola emigrandiga, kes töötas Londonis habemeajajana. Arvatakse aga ka seda, et mõrvar oli hoopis kuninglikust soost arst. 

Kenneth Arnoldi «lendavad taldrikud»

UFO-fenomeni alguseks võib pidada 1947. aastat, kui lendur ja ärimees Kenneth Arnold nägi väidetavalt Põhja-Ameerikas Kaskaadide mäestikus oma eralennukiga sõites üheksat helendavat objekti. Mehe sõnul meenutasid need talle taldrikuid, mis lendavad üle vee.

Kaks nädalat hiljem teatas USA õhujõudude armee, et nad on leidnud New Mexico osariigist Roswelli linna lähedalt «lendava taldriku» jäänused. See lükati küll hiljem ümber, kuid sellest hoolimata oli tulnukate müüt saanud alguse.

Torino surilina

Põhja-Itaalias Torino katedraalis asuv lina on ilmselt üks kõige hoolsamini uuritud riidetükkidest.

Katoliku- ja õigeusu kirik arvavad, et et tegu on linaga, mida kasutati Jeesuse surnukeha katmiseks. Erinevad teadlased on selle oma uurimustega aga ümber lükanud, väites, et tegu on hoopis keskaegse võltsinguga.

Tänase päevani ei ole jõutud lina päritolu osas kokkuleppele.

Koimees ehk Mothman

Ühel pimedal 1966. aasta novembri õhtul väitsid neli Ameerika teismelist, et nad nägid suurt punaste silmadega linnutaolist koletist Lääne-Virginias ringi lendamas. Noorte sõnul tõusis koletis õhku, avas oma tiivad ning jälitas neid senikaua kuni nad hirmunult minema jooksid. Pärast järgmisel hommikul toimunud politsei pressikonverentsi, hakati koletist kutsuma kuulsa filmitegelase Batmani järgi Mothmaniks.

Deemonliku «linnuga» kohtumine inspireeris režissöör Mark Pellingtoni kirjutama ka filmi «The Mothman Prophecies», mis esilinastus 2002. aastal. Film põhines John Keeli raamatul, kuhu olid kokku kogutud kõik Ohio orus toimunud juhtumid.

Kirjanik uskus, et koletis oli ka müstilisel viisil seotud sealse 1967. aastal toimunud Silver Bridge varinguga, mis tappis 46 inimest, sealhulgas esialgsed Mothmani nägijad/tunnistajad.

Solway kosmonaut

1964. aasta maikuus pildistas Inglismaa põhjaosas asuva krahvkonna tuletõrjuja Jim Templeton oma naist ja tütart. Ilmutatud piltidel oli aga üks «defekt» – taustal oli nimelt üks salapärane kujutis.

Üks pilt Templetoni noorimast tütrest kogub senini kuulsust, kuna selle taustal on selgelt näha mees, kes kannab NASA austronautide skafandrit. 

Foto on võetud uurimise alla nii professionaalsete fotograafide kui detektiivide poolt, kuid siiani pole pildile kindlat selgitust leitud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles