Uuring: tuumakatsetuste mõjusid võib näha kosmoseilma muutustes

Kaur Maran
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Alari Paluots

Külma sõja aegsed tuumapommi katsetused ja teisedki inimtegevuse mõjud on aastakümnete jooksul põhjustanud planeedi kohal päikesetormi meenutavaid häiringuid, näitab USA teadlaste uuring.

Ameerika Ühendriigid ja Nõukogude Liit viisid aastatel 1958–1962 läbi hulga tuumalõhkepeade katsetusi kõrgustel 25–400 kilomeetrit. Praeguseks on atmosfääris toimunud plahvatused küll juba kauge minevik, kuid nende mõjusid analüüsinud teadlased leiavad neist seniajani väärtuslikku uurimismaterjali.

«Katsetused olid inimtekkeline ja väga äärmuslik näide, kuidas Päikese aktiivsus võib mõjutada Maa ümbruse kosmoseilma,» teatas uuringu kaasautor, Massachusettsi tehnoloogiainstituudi Haystacki observatooriumi direktor Phil Erickson. «Kui suudame täpselt aru saada, mis juhtus võrdlemisi kontrollitud inimtekkelise sündmuse käigus, saame teha järeldusi ka lähikosmose keskkonna loodusliku muutumise kohta.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles