Euroopa ainus supervulkaan võib peagi taas aktiivseks muutuda (2)

Kaur Maran
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: GRAPHIC NEWS

Campi Flegrei vulkaan asub Lõuna-Itaalia suurlinnast Napolist vaid 15 kilomeetri kaugusel, teisel pool linna kõrgub Euroopa kuulsaim vulkaan Vesuuv.

Möödunud nädalal ajakirjas Nature Communications ilmunud uuringus teatas grupp briti ja itaalia teadlasi hirmutavast võimalusest: nende tulemused näitavad, et vulkaan võib juba praegu olla lähenemas kriitilisele piirile, mida ületades võib vallanduda võimsam purse kui ükski siiani kirjalikest allikatest teadaolev.

«Pingete lisandumine suurendab purske võimalust ning on äärmiselt oluline, et võimud saaksid selleks valmistuda,» selgitas olukorda uuringu juhtivautor, University College Londoni ohukeskuse direktor Christopher Kilburn.

Teadlased võtsid vaatluse alla vulkaani aktiivsuse viimase 500 aasta jooksul ning uuringu tulemustest selgub, et juba sadu aastaid suikunud olekus olnud vulkaan on viimase 70 aasta jooksul olnud aina rahutum. 1950., 1970. ja 1980. aastatel toimus sealkandis väikeseid maavärinaid.

Kui seni arvati, et maavärinad on sümptom pinna all kogunevatest pingetest, mis rahulikumatel aegadel lõdvenevad, siis värske uuring näitab, et paraku see nii ei ole. Potentsiaalne purskeenergia on vulkaani all aina kogunenud.

Näiteks on Pozzuoli sadam võrreldes 1950. aastaga tõusnud koguni neli meetrit. Sama aja jooksul on piirkonda tabanud 20 000 tõuget. Enne 1950. aastat maapind selles piirkonnas aga hoopis vajus.

Eriliseks paanikaks siiski põhjust ei ole. Teadlased rõhutavad oma artiklis, et vulkaanipurset ei pea kohe kartma, kuid kriitiline piir on siiski lähemal, kui seni arvatud. Ka vulkaani viimane purse 1538. aastal oli maailma võimsaimate vulkaanipursetega võrreldes küllaltki tagasihoidlik. Isegi kui supervulkaan tõepoolest otsustab purskama hakata, ei pruugi see tähendada globaalset katastroofi, kuna purse võib jääda küllaltki tagasihoidlikuks.

Ohtu suurendab aga piirkonna tihe asustatus. Kuna viimasest vulkaanipurskest on möödas kaua aega, ei pruugi kohalikud ohust enam teadlikud olla, ja nii võib purske enda tugevusest ohtlikumakski saada inimeste puudulik ettevalmistatus.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles