NASA fotod: kohad, kus riigipiir ka kosmosest kätte paistab

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: NASA

Loodus teatavasti riigipiire ei tunne. Inimmõju aga tunneb piire arminigi kui arvata võiksime.

Ajal, mil Eestis ehitatakse korralikku riigipiiri ja USAski ei ole riigipiirile müüri ehitamise plaan ikka veel lõplikult läbi kukkunud, tasub heita pilk sellele, kuidas maailma riikide piirid loodust mõjutavad ja kuidas see kosmosest vaadatuna näida võib.

Foto: NASA

Egiptus-Iisrael

Pildilt horisontaalis läbi jooksev joon ongi kahe riigi piir – põhja pool asuv tumedama liivaga ala kuulub Iisraelile, lõunas olev heledam Egiptusele. Väidetavalt on värvierinevuse taga põllumajanduspraktikate erinevus.

Foto: NASA

Iraan-Iraak

Pildil nähtavad jooned on pärand kahe riigi vahel ligi 8 aastat väldanud sõjast. Tuhandeid inimelusid nõudnud sõja käigus rajati piirile mitmekümne kilomeetri ulatuses kaitsevalle ja muid rajatisi, mis paistavad samuti Rahvusvahelisse Kosmosejaama ära. Kui astronaudid jooni esimest korda nägid, pidasid nad neid alguses naftaväljade osaks.

Foto: NASA

India-Pakistan

Öövõttel nähtav kollane joon näitab kahe riigi vahelist kontrolljoont, mis tekkis 1947. aastal koos Pakistani riigi loomisega. Kuna kahe riigi vahel on sellest ajast peale püsinud kohati ägenev, siis jälle rahunev konfliktiseisund, on kogu kontrolljoon öösiti valgustatud, mistõttu paistab ka kosmosesse.

Foto: NASA

Kasahstan – Hiina

Nende kahe riigi erinevuse põhjuseks on jällegi põllumajandussüsteemide ja riikide vajaduste erinevused. Maailma suurima rahvastikuga Hiina on kasutusse võtnud kõik vähegi viljakad maalapid ja niisutanud seetõttu ka meie mõistes üsnagi vaest pinda Kasahstani piiri ääres. Kasahstanis aga on tänase päevani säilinud kolhooside süsteem ning kuna riigil ei jagu ka nii palju vett oma põldude niisutamiseks, ongi Kasahstani pool pigem liivaselt kollane.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles