Egitpuses avastati salapärane 4000 aastat vana aed

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade aiale, mis avastati Luxora piirkonnas asuva matmispaiga juurest.
Vaade aiale, mis avastati Luxora piirkonnas asuva matmispaiga juurest. Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA/Scanpix

Hispaania arheoloogid on Egitptuses teinud taaskord muljetavaldava avastuse – päevavalgele on tulnud nimelt iidse matusepaiga juures asuv aed. 

Aed, mis rajati Dra Abul Naga matusepaiga ühe hauakambri tagaaeda umbes 4000 aastat tagasi, annab aimu ajast, mil Teeba linn sai esimest korda Ülem- ja Alam-Egiptuse ühendatud kuningriigi pealinnaks, vahendab Science Daily. Varem ei ole Luxora linna (kunagine Teeba linn) piirkonnast midagi sellist leitud.

Aed on nelinurkse kujuga ja asub maapinnast umbes poole meetri kõrgusel. Ala on jaotatud 30 cm2 suurusteks tükkideks. Taimed, mida seal kasvatati, mängisid olulist rolli matuserituaalide korraldamises. Seega, kannab aed endas informatsiooni selleaegsete usuliste tõekspidamiste kohta.

Lisaks aiale leidsid arheoloogid ka imepisikese mudatellistest kabeli, mille seinad olid kaetud värviliste joonistustega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles