Need linnud kasvatavad oma lapsi inimestega väga sarnaselt

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõunatirgud.
Lõunatirgud. Foto: www.flickr.com

Vanemate jaoks on koostöö ilmselt oluliseim asi laste kasvatamisel. Tuleb välja, et inimesed ei ole aga ainukesed, kes omavahel lastega seonduvaid kohustusi jagavad.

Linnuteadlaste tehtud uuring nimelt näitas, et lõunatirgud teevad sama. Poegade eest hoolitsemisel osalevad nii emas- kui ka isaslinnud, vahendab EurekAlert. Kui üks valvab pesas poegi, hangib teine toitu. Vajadusel tehakse kohtade vahetus.

Uuringutegijad jälgisid Newfoundlandi saare rannikul kuuteteist linnupaari poegadega. Lisaks lindude omavahelise suhtluse salvestamisele, tehti lindudele pärast toidu hankimist ka kehaline kontroll.

Tulemused näitasid, et kui linnul, kes valvas pesas poegi, oli kehamass tavapärasest madalam, lubas partner tal kauem pesas puhata. Pesa valvamine vajab nimelt vähem energiat kui toidu hankimine. Ühesõnaga, linnud andsid teineteisele teada, kui nad soovisid veel puhata ja ei tahtnud kohti vahetada.

Tulemuste põhjal võib öelda, et lõunatirgud on oma käitumiselt inimestega üsna sarnased. Kui üks vanem on kurnatud, laseb teine tal puhata ja tegeleb ise rohkem energiatvajavate tegevustega.

Uuring ilmus ajakirjas The Auk: Ornithological Advances

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles