Teadlased on võtnud sihikule vananemise pidurdamise

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.pexels.com

Moodne meditsiin on inimese keskmist eluiga suutnud pikendada juba ligi­kaudu 30 aastat. Veel parem oleks aga pikk eluiga nooruslikus kehas. Teadlased on selle endale sihikule võtnud, kirjutab Imelise Teaduse maikuu number

Hispaania riikliku vähiuuringute keskuse molekulaarbioloog Maria A. Blasco süstis 2012. aastal 35 hiirele, kes olid kõrgesse ikka jõudnud, «nooruseviirust». 

Paar kuud hiljem hakkasid loomadel vananemise märgid taanduma – nende luustik tugevnes, vere suhkrusisaldus stabiliseerus ja lihased hakkasid tööle sama hästi kui noortel hiirtel. Näriliste bioloogiline kell hakkas end justkui tagasi keerama ning tulemuseks oli 13 protsenti pikem eluiga. 

Teadlaste laiemaks eesmärgiks on loomulikult pidurdada aga inimeste vananemist. Selleks, et seda teha, tuleb kõigepealt panna piir aga luude, lihaste ja organite kulumisele. 

Kui õnnestuks takistada veresoonte lupjumist või vähi väljakujunemist, saaksid inimesed elada palju kauem ning hulga tervemini.

Sellest, kuidas teadlased kulumist pidurdada kavatsevad, saab lugeda maikuu Imelisest Teadusest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles