Marsi Troojalased võivad olla ürgse hävinud planeedi jäänused

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku kujutis troojalastest Jupiteri piirkonnas.
Kunstniku kujutis troojalastest Jupiteri piirkonnas. Foto: NASA/JPL-Caltech

Troojalaste asteroidipilv võib pärineda kunagisest vägivaldse otsa leidnud miniplaneedist, vahendab New Scientist.

Troojalased on omalaadne asteroidiparv, mis eristub selgelt Marsi ja Jupiteri vahel tiirlevast ja nn Kuyperi vöö moodustavast asteroidide grupist. Troojalaste grupp algab ligikaudu 101 miljoni kilomeetri kaugusel Marsist ja ulatub välja kuni Jupiterini. Vahel juhtub edagi, et mõni mööduv asteroid kisub Troojalasi ajutiselt ka Maa poole, kuid üldiselt on Mars ainus kivine planeet, mida saadavad fikseeritud orbiidiga troojalased.

2013. aastal märkas aga Põhja-Iirimaal asuva Armagh observatooriumi teadlane Apostolos Christou Marsi jälitava troojalase Eureka ümber veel tervet gruppi väiksemaid asteroide. Selline koos esinemine viitab aga ühisele päritolule.

Eureka varasemad uurimised on näidanud, et tema koostises on suures koguses mineraal oliviini, mis tekib reeglina suurte kiviste planeetide Maa vahevöödes. See tähendab aga, et asteroid pidi kunagi olema osa suuremast objektist, võib-olla ka planeedist, mis on aga ühel või teisel põhjusel praeguseks hävinud.

See tõstatas aga küsimuse, et kas sama tähelepanek võib kehtida ka teiste troojalaste kohta. Neilt Maani jõudva valguse spektreid uurides tegigi Christou kindlaks, et nii pidi see tõesti olema. Tulemused viitavad omakorda ka sellele, et asteroidide materjali tootnud vahevöö pidi oma tekkimise ajal asuma suhteliselt Marsi lähedal.

«Need asteroidid võivad vabalt osutuda Marsi ja teised planeedid moodustanud materjali proovideks,» kirjutasid Christou ja tema kolleegid ajakirjas Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Samamoodi on ka võimalik, et kivid olid kunagi osa Marsist, kuid on mingi planeedi nooruses aset leidnud sündmuse tagajärjel sealt eemale paisatud. Sellisel juhul peaks aga olema võimalik mõne tulevase Marsi-missiooniga ka troojalasi külastada ja sealt proovi tagasi tuua.

«Kogus Marsiga seotud teadusküsimusi, millele niimoodi vastuse leiaksime, on tõesti uskumatu,» ütles Christou New Scientistile.

Uuring ilmus ajakirjas Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles