Pildid: merevaigust leiti verd täis 30 miljoni aasta vanune puuk

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merevaigust leitud verd täis puuk.
Merevaigust leitud verd täis puuk. Foto: George Poinar Jr.

Dominikaani Vabariigist leitud puuk säilis pärast ahvi nahast välja tõmbamist 30 miljonit aastat turvaliselt merevaigus.

20–30 miljonit aastat tagasi elas praeguse Dominikaani Vabariigi aladel kaks ahvi, kellest üks, nagu ahvidel ikka kombeks, suges teise ahvi karvakasukat. Suges kasukat, leidis puugi, tõmbas välja ja poetas maha. Ei pannud ta tõenäoliselt tähelegi, et puuk kukkus otse puumahla tilga peale.

Fossiilistunud verest tuvastatud haigustekitajad (näidatud nooltega).
Fossiilistunud verest tuvastatud haigustekitajad (näidatud nooltega). Foto: George Poinar Jr.

Nüüd on teadlased selle puugi puumahlast moodustunud merevaigutükikesest üles leidnud, aga peale selle puugi küljest ka mõned ahvivere piisad koos punalibledega, mis on püsinud merevaigus paremini alles kui ühedki teised nii vanad imetaja verelibled.

Vereliblede seest aga avastasid Ameerika teadlased eesotsas George Poinariga Oregoni osariigiülikoolist pisikese parasiitolendi Babesia microti, kelle sarnased nakatavad veel tänapäevalgi nii ahvide kui ka inimeste veres punaliblesid, põhjustades malaaria moodi haigust.

Loe, mida teadlased puugileiust järeldasid, ERR Novaatorist.

Uuring ilmus ajakirjas Journal of Medical Entomology.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles