Tartu teadlased leidsid Zika viiruse vastase ravimi kandidaadi

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu teadlased on koostöös Helsingi kolleegidega jõudnud väga lähedale Zika vaktsiinile. Pilt on illustreeriv.
Tartu teadlased on koostöös Helsingi kolleegidega jõudnud väga lähedale Zika vaktsiinile. Pilt on illustreeriv. Foto: Mike Segar/Reuters/Scanpix

Tartu laborites kokku pandud Zika viiruse pöördgeneetikat ja markeeritud viiruseid kasutavad 11 riigi teadlased 27 laboris Rootsist Singapurini, kirjutab ERR Novaator.

«Zika levitamises oleme maailmas praegu sääskede järel teisel kohal,» naerab Tartu ülikooli rakendusviroloogia professor Andres Merits rahulolevalt, «teadusringkondades oleme arvatavasti lausa esimesed.»

Üks Meritsa juhtimisel loodud tööriist – viiruse pöördgeneetikasüsteem – on Zika viiruse sünteetiline koopia, mille omadusi ehk geenijärjestusi saab vastavalt vajadusele hõlpsasti muuta. See on oluline tehnoloogia, et leida ja arendada tõhus Zika vastane vaktsiinikandidaat võimalikult kiiresti.

Lisaks on nad valmis teinud markeeritud viirused, mida võib nimetada ka «lipukestega» viirusteks, mille abil saab edukalt testida ravimikandidaatide tõhusust.

Kuidas eestlased Zika viiruse vastu võitlevad ja kui kaugel ravimist ollakse, võib lugeda ERR Novaatori pikast loost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles