Piltuudis: vaata supernoova hääbumist 30 aasta jooksul

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
30-aasta eest, 1987. aasta 23.veebruaril ilmus tähistaevasse hiiglaslik plahvatus, mis märkis massiivse tähe lõppu. Tegu oli Linnuteel asuva SN 1987 A nime saanud tähega.
30-aasta eest, 1987. aasta 23.veebruaril ilmus tähistaevasse hiiglaslik plahvatus, mis märkis massiivse tähe lõppu. Tegu oli Linnuteel asuva SN 1987 A nime saanud tähega. Foto: NASA, ESA and R. Kirshner (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics and Gordon and Betty Moore Foundation) and P. Challis (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics)

Hubble’i teleskoobi pildid näitavad, kuidas Maale lähima supernoova kuma on 30 aasta jooksul muutunud.

30-aasta eest, 1987. aasta 23.veebruaril ilmus tähistaevasse hiiglaslik plahvatus, mis märkis massiivse tähe lõppu. Tegu oli Linnuteel asuva SN 1987 A nime saanud tähega. Sündmust tähtsustati seda enam, et teleskoopi leiutamisest alates, polnud ükski teine supernoova Maale nii lähedal olnud.

Nüüdseks ongi astronoomid tähe plahvatust 30 aastat uurinud ning saadud teadmised on inimkonna arusaama supernoovadest tundmatuseni muutnud.

NASA ja Euroopa Kosmoseagentuuri Hubble’i teleskoobi jäädvustatud pildid näitavad, kuidas plahvatusest tulnud ringid ja kuma on aastate jooksul hääbuma hakanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles