Uus-Meremaa on senitunnustamata mandri veepealne osa (2)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus-Meremaa põhja- ja lõunasaare kõrval on Uus-Kaledoonia saar ainus suurem maatükk, mis Zealandiast välja paistab.
Uus-Meremaa põhja- ja lõunasaare kõrval on Uus-Kaledoonia saar ainus suurem maatükk, mis Zealandiast välja paistab. Foto: SCANPIX

Uus-Meremaa teadlased annavad teada, et nende saareriik kujutab endast tegelikult veealuse kontinendi üle veepinna ulatuvat osa.

Nick Mortimer teadusasutusest GNS Science ja ta kolleegid kirjutavad ajakirjas GSA Today, et manner, mille nad on nimetatud Zealandiaks, kujutab endast selget geoloogilist moodustist, millel on olemas kõik mandrit iseloomustavad tunnused, kirjutab ERR portaal Novaator.

See on ümbritsevatest aladest kõrgem, sel on selged piirid ja koosneb paksemast maakoorest kui see, mis katab ookeanipõhja. Kuna kriteeriumite seas puudub nõue ulatuda enamalt jaolt veepinnast kõrgemale, ongi Zealandia manner. Midagi väga imelikku selles tegelikult polegi, sest geoloogid peavad niigi kõigi mandrite osaks ka mandrilava, mis jääb juba mere alla.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles