Disainerbeebid, jah, aga ainult haiguste puhul (1)

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varajases staadiumis embrüo
Varajases staadiumis embrüo Foto: SCANPIX

USA tahab anda inimembrüote geneetilisele muundamisele rohelise tule, ent üksnes siis, kui küsimus puudutab haruldasi haiguseid ning ka siis ülima kontrolli all.

Sel nädalal väljastasid USA Teaduse Akadeemia ja Meditsiini Akadeemia raporti, mille kohaselt võiks inimembrüote geneetiliselt muundamist sisaldavat teadustööd tulevikus lubada, ent ainult siis, kui vajadus selle järele on väga põhjendatud. Selle all mõeldakse näiteks olukorda, kus last tahavad saada paar, kel on mõlemal tõsine geneetiline haigus või juhul, kui embrüo muundamine on viimane õlekõrs terve lapse saamiseks.

Raport on oluline seetõttu, et viimase aja tehnoloogia uuringud (eelkõige CRISPR) on embrüote muutmise – ja seeläbi piltlikult öeldes laste disainimise – võimalikuks muutnud. Arvestades USA rolli maailma teaduses, saaksid märgilised teadusläbimurded alguse just seal. Seni on aga embrüote uurimist eetilistel põhjustel tugevalt piiratud.

Ehkki osa teadlasi tervitab raportit rõõmuga, kardab osa, et see tähendab tulevikku, kus lubasid inimeste geneetilist muutmist sisaldavale uurimistööle antakse liiga kergekäeliselt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles