Uuring: raamatutegelaste hääled jäävad inimeste pähe ka pärast raamatu lõpetamist

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Tuhandeid inimesi hõlmanud uuring näitas, et raamatutegelased mõjutavad inimeste elu ka pärast raamatute lugemist, sest lugejad «kuulevad» ja «näevad» tegelasi ka päris elus.

Durhami ülikooli teadlased küsitlesid enam kui 1500 lugejat raamatute ja nende mõju teemal. 19 protsenti vastajatest tõdes, et raamatutegelaste hääl jäi nendega isegi siis, kui nad raamatu käest panid, mõjutades nii nende endi mõtteid ja kõnet, vahendas The Guardian. Mõnel puhul «rääkisid» raamatutegelased lugejate peas ka nendega otse. «Tegelane hakkas justkui minu elu ja minu maailma jutustajaks,» kirjeldas üks uuringus osalenu. Iga seitsmes vastaja tõdes, et lugedes kuulsid nad tegelaste hääli sama selgelt, nagu viibiksid nendega samas toas.

Uuring näitas ka, et üle poole lugejatest kuulis raamatut lugedes peas tegelaste hääli. Autorite sõnul näitavad tulemused, et raamatu lugemise ajal toimub lugeja peas nii palju rohkemat kui lihtsalt sõnade töötlemine.

Nähtust, kus tegelased mõjutavad inimese teadlikkust ka ajal, mil nad ei loe, nimetavad uurimuse autorid «kogemuslikuks üleminekuks». Enamasti jäävad lugejatega mõjusad, silmapaistvad ja tugeva karakteriga tegelased.

Loe põhjalikumalt SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles