Doktoritöö: amuletid ja palved kaitsevad meie endi väljamõeldiste eest (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värske doktoritöö näitab, et kaitsemaagia mängib olulist rolli inimeste kaitsmisel nende enda väljamõeldiste eest.
Värske doktoritöö näitab, et kaitsemaagia mängib olulist rolli inimeste kaitsmisel nende enda väljamõeldiste eest. Foto: Caro / Frank Sorge / Scanpix

Tartu Ülikoolis kaitstud doktoritöös selgus, et skeptikute poolt kasutuks butafooriaks peetavatel amulettidel, talismanidel ja palvetel on oluline vaimne funktsioon, vahendab ERR Novaator.

Kuidas inimesed end hirmsate olukordade või üleloomulike olendite eest kaitsevad? Kuidas ja miks pärimuslikud enesekaitsemehhanismid muutuvad? Nendele küsimustele otsis vastus ajakiri Universitas Tartuensis, kui vestles sel teemal Tartu Ülikoolis doktoritöö kaitsnud Reete Hiiemäega.

Kaitsemehhanismide mõiste on Hiiemäe sõnul mitmeti mõistetav. Ta toob näite, et psühholoogias on Sigmund Freud selgitanud kaitsemehhanisme kui inimesele omast reageerimisviisi, mis on universaalne. «Mina uurisin aga just seda, kuidas see kultuuriliselt erineb ja kui palju see sõltub inimese usundilisest taustast.»

Loe Hiiemäe doktoritööst ja selle avastustest lähemalt ERR Novaatorist.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles