Tragöödia: Uus-Meremaal suri üle 300 kaldale ujunud vaala

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaldale jõudnud vaalad
Kaldale jõudnud vaalad Foto: STRINGER/REUTERS

Eile öösel sattus Uus-Meremaal kaldale üle 400 vaala, ööga suri neist üle kolmesaja.

Sajad kohalikud ja keskkonnakaitsjad üritavad varahommikust saati vaalu niisutada ja neid tagasi vette aidata. Mis põhjusel vaalad kaldale jõudsid, ei oska teadlased veel öelda. Mõnikord satuvad nad sellesse olukorda, kui vaalad on liiga vanad, vigastatud või eksivad vees ära. Kui üks vaal kaldale kinni jääb, võib ta teistele signaali saata ning selleks ajaks kui ülejäänud kari kohale jõuab, võib neil tõusude ja mõõnade tõttu merre tagasipääsemine keeruliseks muutuda.

Koha peal viibiva eestlase Külliki sõnul on see reisikogemus, mida ta poleks kunagi soovinud. «Terve päev valati 70-le kolme kuni viie meetri pikkusele täiskasvanud vaalale ja ka mõnedele vaalabeebidele ämbritest, kaussidest ja plastkastidest vett peale. Vaalu kaeti ka päikese eest kaitsmiseks kodust toodud linadega,» kirjeldas Külliki vabatahtlike tegevust. «Oimetud vaalad vilistasid aeg-ajalt ja iga 30 sekundi kuni kahe minuti järel hingasid nad pauhti! Õhtul poole üheksa ajal hakkas vesi tõusma ja kes vaaladest välja ujub, paistab homme,» rääkis ta.  Külliki sattus ka ranna teise otsa ja seal nägi ta suurt parve vaalasid vilistades liikumas ja vees hüppamas. Naise sõnul võivad need olla öösel pääsenud vaalad.  

Nii massiline vaalade «randumine» on aga Uus-Meremaa ajaloos küllaltki erakordne. Samas jõuab igal aastal samal moel rannale umbes 300 vaala ja delfiini. Sageli esineb seda Farewell Spiti vetes, kus madalad veed vaalasid segadusse ajavad. 

Vaata rohkem videost siit: 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles