Kosmosest avastati salapärane tühimik, mille eest põgenevad Linnutee ja paljud teised galaktikad (1)

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased avastasid maailmaruumist müstilise galaktikavaba tühimiku, mis tõukab endast eemale galaktikaid, meie Linnuteed nende hulgas.
Teadlased avastasid maailmaruumist müstilise galaktikavaba tühimiku, mis tõukab endast eemale galaktikaid, meie Linnuteed nende hulgas. Foto: Antares/AFP/Scanpix

Astronoomid on leidnud Kohaliku Galaktikarühma lähistelt hiiglasliku tühimiku, mille eest näivad põgenevat nii Andromeda, Kolmnurga galaktika, Linnutee kui ka kõik teised selle lähistel asuvad galaktikad, kirjutab ERR Novaator.

Tuhandete galaktikate kaardistamisel avastati, et samas suunas paikneb ülimassiivne galaktikarühm. Superparv otsustati nimetada Shapley tõmburiks. «Paralleelselt jäi juba siis silma, et üks põhjapoolkeral asuv piirkond oli kummaliselt galaktikavaene. Meie uued vaatlused näitavad, et sellest ruumiosast näivad välja voogavat kõik selle lähistel paiknevad galaktikad,» sõnas Heebrea ülikooli astronoomiaprofessor Yehuda Hoffman. Tühimik otsustati nimetada Dipool-tõukuriks.

Loe, kuidas tõukur avastati ja mida me selle kohta praeguseks teame, ERR Novaatori põhjalikust loost.

Uuring avaldati ajakirjas Nature.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles