Vihmausside kadu ähvardab toiduvarusid

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vihmaussid
Vihmaussid Foto: /©The Image Works / TopFoto

Mulla jaoks üliolulisi vihmausse jääb aina vähemaks, sest neid ohustab sõnniku valekasutus ja muldade hapestumine.

Vihmaussid on viljaka mulla alustalad. Nüüd muretsevad keskkonnaspetsialistid aga nende väikeste tööloomade kadumise üle, sest suurtootmisele suunatud põllumajandus raskendab usside elu. Peamine probleem seisneb liigses sõnniku kasutamises ja mulla hapestumises ning usside elupaikade pidevas masinatega töötlemises, vahendab Deutsche Welle. Lisaks sellele mõjutab vihmausside arvukust ka soojenev kliima, sest kliimamuutustest tulenev põudade sagenemine muudab mullad liiga kuivaks.

Maailma Looduse Fondi (WWF) andmetel leidub suurfarmide põldudel ühe ruutmeetri kohta alla 30 vihmaussi, seevastu mahepõllumajanduses on see number ligi 450.

«Kui vihmausse jääb vähemaks, halvendab see ka meie mulla seisukorda ja nii kannatavad põllumajandus ja väheneb toidu hulk,» põhjendas WWFi põllumajandusekspert Birgit Wilhelm.

Vihmaussid mängivad olulist rolli mulla puhastamisel ja taimede kasvuks vajaliku keskkonna loomisel. 

Loe põhjalikumalt SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles