LSD uurimine näitas ootamatult muusika tähtsustamise ajukeemiat

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LSD mõjude uurimine näitas ootamatult, kuidas toimib tähenduslikkuse tajumise ajukeemia.
LSD mõjude uurimine näitas ootamatult, kuidas toimib tähenduslikkuse tajumise ajukeemia. Foto: Tobias Friedrich / Caters News Agency / Scanpix

Šveitsi teadlased näitasid tuntud psühhedeelse uimastiga tehtud kontrollitud katses, kuidas muutused ajukeemias teevad teatud laulud teistest tähenduslikumaks.

«Tulemused aitavad meil mõista, kuidas toimub ajus konkreetsetele sündmustele isiklike tähenduste omistamine,» ütles uuringus osalend Zürichi Ülikooli psühhiaatriahaigla psühhiaater Katrin Preller. «Me teame nüüd, millised retseptorid, neurotransmitterid ja ajupiirkonnad on seotud keskkonna tähenduslikuks või oluliseks pidamisega.»

Ta selgitas, et uuringu käivitavaks jõuks oli varasematest uuringutest ilmnenud tõsiasi, et LSD muudab kasutajate maailmanägemist ning eriti tähenduslikkuse taju. Samal ajal hägustub ka uimasti tarvitajate arusaam iseenda ja ümbritseva maailma erinevusest. Aine manustamisel tekkiva selgelt nähtava mõju puhul tekkis aga kohe küsimus, et millised ajukeemia protsessid seda tekitavad.

Kõigepealt tegid Preller ja kolleegid labori tingimustes kindlaks LSD tavapärased mõjud manustajate tajule, alates muutustest teadlikkuses kuni tujumuutusteni. Tuli välja, et teise, ketanseriini-nimelise ravimi manustamisel need mõjud kadusid, kuna see blokeeris LSD mõju serotoniini retseptorile 5-HT2AR.

Tähenduslikkuse taju hindamiseks loodi eksperiment, milles osalejad jagunesid tarbitavate ainete järgi kolme gruppi. Ühed tarbisid katse korras LSD’d, teised tegid sama, kuid sellele lisaks mõni aeg hiljem ka ketanseriini. Kolmas oli kontrollgrupp, mille liikmetele anti vaid platseebot. Kõigile osalejatele anti kuulata erinevaid laule, millest mõnede kohta olid nad varem öelnud, et tegemist on neile väga tähenduslike ja hinge minevate lugudega.

Tuli välja, et paljudel juhtudel muutusid laulud, mille kohta osalejad varem erilist tähenduslikkust väljendanud, LSD mõjul väga tähtsaks ja tähenduslikuks. Ketanseriini manustamise järel see mõju aga kadus. Esialgu püstitatud hüpoteesi, et muutus peab olema seotud serotoniini retseptorite allasurumsiega, kinnitasid ka läbi viidud ajuskanneerimised.

«Suutsime funktsionaalse MRI ja detailse käitumise uurimise abil teha kindlaks isiklike tähenduste loomise neurobioloogilised protsessid ajus,» ütles Preller. «Leidsime, et LSD mõjub ajule läbi 5-HT2A retseptorite ja ajukoore keskosa struktuuride, mis on samuti seotud ka iseenda tajumisega.»

Edasi loodavad teadlased teha kindlaks, kas kindlaks tehtud ajuprotsessidel on samalaadne mõju ka visuaalsetele ja kompestiimulitele. Lisaks loodetakse uuringu tulemustest leida lahendusi erinevate psühhiaatriliste häirete ravimiseks.

Uuring LSD mõjust tähenduslikkuse tajule ilmus ajakirjas Cell.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles