Fotod: teadlased tuvastasid suure hulga kääbusgalaktikaid

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks Tšiilis asuva Magella teleskoobiga jäädvustatud galatikagruppe.
Üks Tšiilis asuva Magella teleskoobiga jäädvustatud galatikagruppe. Foto: Kelsey E Johnson, Sandra E Liss, and Sabrina Stierwalt

Kauaotsitud kääbusgalaktikad leiti lõpuks üles. Seitse väikest galaktikagruppi aitab astronoomidel ka Linnuteed paremini tundma õppida.

Enamik galaktikaid sünnib väiksemate galaktikate ühinemise ja kokkupõrgete kaudu ning enamasti toimib see galaktikarühmades. Sealjuures on teadlased alati arvanud, et Linnuteest kümme kuni tuhat korda väiksemad kääbusgalaktikad oleks selle teooria ideaalseks testmudeliks.

Neli kääbusgalaktikat
Neli kääbusgalaktikat Foto: Kelsey E Johnson, Sandra E Liss, and Sabrina Stierwalt

Täna avaldas teadusajakiri Nature Communications aga USA astronoomide artikli, mis kirjeldab hiiglasliku tähistaeva uuringu, Sloan Digital Sky Survey tulemused. Uuringu eesmärk oligi kääbusgalaktikate otsimine. Selleks kasutasid nad 3,5-meetrist teleskoopi. Avastatud galaktikad annavad olulist infot selle kohta, mismoodi galaktikad välja kujunevad ning suuremaks muutuvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles