Eestirootslased tahavad DNA-testidega oma päritolu selgitada

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestirootslaste kabel Rooslepa külas Noarootsi poolsaarel.
Eestirootslaste kabel Rooslepa külas Noarootsi poolsaarel. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Mullu eestirootsi kultuurikandja tiitli saanud Göte Brunberg kutsub eestirootslasi üles tegema DNA teste, mis aitaksid kindlaks teha nende geneetilise päritolu, vahendab Lääne Elu.

Kuidas jõudsid meie aladele rannarootslastena tuntud eestirootslased, on juba aastakümneid üheks Eesti kohaliku elanikkonna uurimises suur küsimus. Nüüd on kohaliku eestirootslaste kogukonna üks juhtfiguure Göte Brunberg teinud üleskutse, mis võib selle rahvakillu viia selgusele lähemale.

Kas DNA-analüüsiga on võimalik kindlaks teha seda väikest keskaegset rahvarännet, mis päädis rootsi asustuse tekkega Eesti rannikul ja saartel? Selle üks eeldus on, et võimalikult paljud eestirootsi juurtega inimesed laseksid end testida. Siis on võimalik võrrelda eestirootslaste rahvakildu riigirootslaste, soomerootslaste ja eestlastega, uurida erinevusi ja sarnasusi,” kirjutab Brunberg eestirootslaste ajakirja Kustbon detsembrinumbris.

Loe lähemalt Lääne Elust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles