Kosmosest tulevate müstiliste raadiolainete päritolu lõpuks teada

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teleskoop
Teleskoop Foto: ROBYN BECK/AFP

Astronoomid suutsid ühe kiire raadiopurske päritolu tuvastada. Kiirete raadiopursete näol on tegu tänapäeva astronoomia ühe suurima müsteeriumiga.

Kiired raadiopursked (inglise keeles fast raadio bursts e FRBd) on lühiajalised ent väga tugevad kosmosest tulevad raadiolained.

Teadlasi on see fenomen alati paelunud, sest ülikorraks endast märkuandvate lainete asukoha selgeks tegemine on ääretult keerukas ja nii on raadiopursked püsinud täieliku mõistatusena. Ehkki purse kestab vaid mõne millisekundi, paiskavad raadiolained rohkem energiat kui viissada Päikest kokku.

Nüüd teatavad aga astronoomid, et nad suutsid ühe raadiopurske asukoha selgeks teha. Laine võib pärit olla hoopis teisest galaktikast. Tulemused avaldas eile ajakiri Nature.

«Ma ei liialda, kui ma ütlen, et raadiopursete kohta käivaid teooriaid on rohkem kui neid laineid ennast,» ütles uurimuse juhtiv autor Shami Chatterjee BBC-le.

Chatterjee ja tema kolleegid avastasid raadiopurske päritolu mitmeantennilise teleskoobiga. Konkreetse raadiopurske muudab eriliseks tõsiasi, et võrreldes teiste varem avastatud pursetega on see ainus, mida on astronoomid tuvastada suutnud mitmel korral.

2016. aasta jooksul tuvastas teleskoop laine üheksal korral ja nüüdseks teavadki astronoomid, et purse pärineb Maast enam kui 2,5 miljardi valgusaasta kaugusel asuvast tumedast galaktikast. Arvestades lainete energeetilisust on selline kaugus hämmastav.

Loe põhjalikumalt SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles