Põhjapõtru ähvardab näljahäda

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teravmägede põhjapõtru ohustab kliimamuutuste tõttu nälgimine.
Teravmägede põhjapõtru ohustab kliimamuutuste tõttu nälgimine. Foto: Anton Taibarei / TASS

Teravmägede põhjapõdrad on muutuva kliima tõttu muutunud järjest kõhnemaks, teatab The Local.

Šotimaal asuva James Huttoni Instituudi teadlased jõudsid sellise tulemuseni, kui analüüsisid 16-aastast Teravmägede põhjapõtrade mõõtmiste aegrida. Tuli välja, et selle aja jooksul oli kaal vähenenud koguni 12 protsenti. Teravmägede põhjapõder on põhjapõdra alamliik, kelle kehakaal on võrreldes liigi tavaliste esindajatega niigi väiksem, põhjuseks karm kliima ja söögivaesed elutingimused.

«Arvestades, kui oluline on kehakaal põhjapõtrade paljunemiseks ja ellujäämiseks, võib selline kahanemine tuua kaasa väga tõsiseid tagajärgi,» ütles uuringut juhtinud Steve Albon.

Andmete kohaselt kahanes keskmise Teravmägede alamliigi esindaja keskmine kaal langenud 55 kilogrammilt 48-le.

Isased Teravmägede põhjapõdrad võivad kaaluda kuni 90 kilogrammi ja kasvada 1,6 meetri pikkuseks, emased vastavalt 70 kilogrammi ja 1,5 meetrit.

Kaalukaotuse põhjuseks peavad teadlased tõsiasja, et Teravmäed on üks enim kliimamuutustest mõjutatud piirkondadest maailmas. Sagedasema soojema ilma ja vihmade tagajärjel tekib siiski külmas kliimas lumele paks jääkiht, mille tõttu ei saa loomad enam ligi oma peamisele toidule – samblikele. Probleemi võimendab omakorda põhjapõtrade viimastel aastakümnetel oluliselt kasvanud populatsioon, millest tingitud võimendunud konkurents võib samuti keskmist kehakaalu alla viia.

Teadlased usuvad, et lähiaastatel jätkub nii kaalu alanemise kui ka arvukuse kasvamise trend. Ebatavaliste ilmastikuolude puhul on selline populatsioon aga ohustatud mass-hukkumistest, nagu on viimastel aastatel juhtunud Siberis Jamali poolsaarel, kus on aastaga surnuks nälginud üle 60 000 looma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles