Merevaigust leitud jäänused osutusid Tyrannosaurus rexi sulelise sugulase sabaks

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suleline dinosaurus kunstniku kujutluses.
Suleline dinosaurus kunstniku kujutluses. Foto: Cheung Chung, Liu Yi

Kuivatatud aprikoosi suurusest merevaigu tükist avastatud suline sabajätke kuulus tõenäoselt Tyrannosaurus rex’i lähedasele sulekandjast sugulasele.

Levinud kujutlus dinosaurustest kui sileda kestja nahaga sisalikest on saanud järjekordse löögi. Myanmarist leitud merevaigu tükist ilmneb, et isegi dinosauruste kurikuulsa kuninga Tyrannosaurus rex’i laadsed hiiglaslikud sisalikud võisid tegelikult hoopiski sulekandjad olla. Arvestades lindude ja sisalike evolutsioonilist lähedust ei ole see küll üllatav, aga pilt hirmuäratavast hiiglaslikust sulelisest T. rex’ist on siiski midagi uut.

Merekivi teadlasteni jõudmine oli tõeline õnnelik juhus – Hukawngi orus asuvast kaevanduse merevaik läheb reeglina kõik otse juveelitööstusse ning tihtipeale võib juhtuda, et väärtuslikud leiud kas hävitatakse poleerimise käigus või müüakse kalli vääriskivina ära enne kui teadlased neid analüüsida jõuavad. Ka see vaigutükk oli juba poleerimismasinaga üle käidud, kui hiina teadlased ta merevaigu kaubanduse poolest tuntud Myitkyina turult avastasid.

Merevaigus säilinud sulelise dinosauruse saba uurimine on näidanud, et see pidi kuuluma Tyrannosaurus rex'i lähedasele sugulasele / Reuters
Merevaigus säilinud sulelise dinosauruse saba uurimine on näidanud, et see pidi kuuluma Tyrannosaurus rex'i lähedasele sugulasele / Reuters Foto: HANDOUT/REUTERS

Samas on juba kamakale peale vaadates selge, et tegemist pole kõige tavalisema merevaigu tükiga – selle sees paistavad selgelt hästi säilinud jäsemele kinnituvad suled, kusjuures aimata on isegi nende algse värvi ja vere jäänuseid. See ei ole küll esimene tõend sulgedega dinosauruste olemasolust – varem on sellest tunnistust andnud nii fossiilide väljakaevamised kui ka sulejäänused merevaigus. Tervet saba ei ole aga varem leitud.

Teadlaste hinnangul on tegemist kurikuulsa Tyrannosaurus rex’i ligi 99 miljonit aastat tagasi Aasias elanud sugulasele Coelurosaurusele. Praeguseks on teadlased jõudnud läbi viia ka saba arvutitomograaf-uuringud ja teinud temast röntgenpildid, mis näitavad, et oma ülesehituselt sarnaneb see siiski pigem tänapäevaste sisalike painduva kui lindudega jäiga sabaga.

Sellest võib järeldada, et coelurosaurus oli sulgedest hoolimata siiski lennuvõimetu ja suled täitsid tema anatoomias pigem soojusisolatsiooni funktsiooni.

Saskatchewani Kuninliku Muusumi paleontoloogia kuraator Ryan McKellar demonstreerib vaigust avastatud dinosauruse saba ja sulgede leidu. / Jennifer Graham /The Canadian Press/ PA Images / Scanpix
Saskatchewani Kuninliku Muusumi paleontoloogia kuraator Ryan McKellar demonstreerib vaigust avastatud dinosauruse saba ja sulgede leidu. / Jennifer Graham /The Canadian Press/ PA Images / Scanpix Foto: Jennifer Graham/The Canadian Press/PA Images

«Saba detailsust – selle luid, liha, nahka ja sulgi – näha on tõesti hämmastav,» kommenteeris tulemust New Scientistile uuringus osalenud Mike Benton Bristoli Ülikoolist. «Me võime ette kujutada, kuidas ta oma sabaga vaiku kinni jäi ja seejärel vabadusele püüeldes suri. Meil ei ole alust arvata, et dinosaurused tänapäeva sisalike moel oma saba hüljanud oleksid.»

Kaevandus, kust coelusaurus avastati, asub Myanmari Kachini osariigis, mis on juba aastakümneid olnud valitsusvägede ja Kachini Iseseisvusarmee vahelise verise konflikti tandriks. Rahu tähendaks aga võimalust kaevanduses leiduvate säilmetega lähemalt tutvuda. Juhul, kui see peaks õnnestuma, ei saa välistada veel palju suurema tüki ja miks mitte ka terve dinosauruse leidmist, väljendas uuringus osalenud Ryan McKellar National Geographicule tulevikulootusi.

Sulelise dinosauruse saba uuring on avaldatud ja sellega saab tutvuda ajakirjas Current Biology.

Vaata detailseid pilte leitud dinosauruse jäänuse kohta ka National Geographicu videost:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles