Astronautide silmanägemise halvenemise müsteerium sai lahenduse

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Astronaut katsetamas kosmoseülikonda. Suurel enamusel kosmosest tagasi tulnud astronautidel esineb silmanägemise halvenemist, kuid seni ei olnud see müstiline sündroom veel seletatud. Värskes uuringus näitavad Miami Ülikooli teadlased, et niinimetatud "astronaudi silm" on seaotud aju-seljaaju vedeliku rõhumuutus.
Astronaut katsetamas kosmoseülikonda. Suurel enamusel kosmosest tagasi tulnud astronautidel esineb silmanägemise halvenemist, kuid seni ei olnud see müstiline sündroom veel seletatud. Värskes uuringus näitavad Miami Ülikooli teadlased, et niinimetatud "astronaudi silm" on seaotud aju-seljaaju vedeliku rõhumuutus. Foto: Scanpix/AFP/Kirill Kudrjavtsev

Juba aastaid on teada, et astronaudid tulevad kosmosest tagasi halvenenud nägemisega. Nüüd on grupp arstiteadlasi leidnud seletuse, miks kosmoseruum nägemist kahjustab, vahendab ERR Novaator.

Kuigi inimesed on mehitanud kosmosejaamu lühemalt ja pikemalt juba mõnikümmend aastat, hakati mikrogravitatsiooni mõjust silmanägemisele laialdasemalt rääkima alles viimasel kümnendil.

Tänaseks on selgunud, et nägemispuude tekitav intrakraniaalse rõhu sündroom tekib umbes 75 protsendil rahvusvahelist kosmosejaama asustanud kosmonautidest ja astronautidest. Seisundit iseloomustab kaugnägelikkus, silmamunade põhja lamenemine ja närvilõpmete põletik. Kuigi osa sümptomitest taanduvad Maal veedetud kuudega, peavad astronaudid hakkama tavaliselt prille kandma või minema silmaoperatsioonile.

Miami ülikooli radioloogiaprofessori Noam Alperini uuringud näitavad nüüd, et nägemise kahjustamises saab süüdistada aju-seljaaju vedelikku.

Loe lähemalt ERR Novaatorist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles