The Guardian: Trump ähvardab NASA kliimaprogrammi sulgeda

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehkki kliimasoojenemine ohustab paljusid liike, on see USA uue presidendi Donald Trumpi sõnul politiseeritud pettus.
Ehkki kliimasoojenemine ohustab paljusid liike, on see USA uue presidendi Donald Trumpi sõnul politiseeritud pettus. Foto: /Caters News Agency

Uue USA presidendi sõnul on tegu politiseeritud teadusega ning NASA peaks Maa asemel keskenduma kosmose avastamisele.

Nii väitis Briti ajalehele The Guardian Donald Trumpi poliitikanõunik Bob Walker, kelle sõnul läheks kliimauuringute rahastus kosmoseuuringutele. Kampaania ajal seadis Trump eesmärgi kogu päikesesüsteemi sajandi lõpuks ära avastada. 

NASA kliimaprogrammi sulgemine on aga suur asi, sest seni on keskus teinud maailmatasemel kliimauuringuid, mis andsid teadmisi temperatuuritõusu, jääväljade, pilvede ja muude ilmastikunähtuste kohta. Just NASA satelliidid on andnud suure osa kliimamuutuste kohta käivast informatsioonist.

Walkeri sõnul on kõikide NASA Maale keskenduvate programmide sulgemine keeruline, ent tulevikus peaksid sellega tegelema teised keskused. «Kliimauuringud on vajalikud, ent praegu on need tugevalt politiseeritud,» rääkis Walker The Guardianile.

NASA kliimateadlasi teevad sellised sõnumid mõistagi murelikuks. «See viiks meid tagasi  «tumedatesse» ja satelliitideeelsesse aega. See otsus oleks väga lühinägelik,» ütles ajalehele NASA atmosfääriteadlane Kevin Trenberth.

Loe täpsemalt The Guardianist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles