Esimene HIV patsient pesti avalikult süüst puhtaks (1)

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaetan Dugas
Gaetan Dugas Foto: Internet

HIV nn null-patsiendiks peetud Gaetan Dugas viirust USAsse ei toonud, näitab eile avaldatud uuring .

Gaetan Dugas oli aastaid üks vihatumaid inimesi. Stjuuardi ametit pidanud kanadalane muutus legendiks, sest just temale pandi vastutus USAsse HIV toomise eest: Dugas reisis üle maailma ja tal oli palju meessoost seksuaalpartnereid. 1984. aastal ilmunud uuring näitas, et just Dugasega seostusid paljud tollal diagnoositud HI-viirused ning teadlased oletasid, et Dugas sai viiruse Aafrikast ja tõi selle Ameerikasse.

Eile ajakirjas Nature tutvustatud uuring näitab aga, et tegelikult kandis 1970ndatel HI-viirust tuhandeid lääne inimesi. New York oli sealjuures põhiline viirusepesa. Sellisele järeldusele jõudis rahvusvaheline uurimisrühm 1970ndatest aastatest pärit hepatiidiuuringutest kogutud vereproove analüüsides. Kokku analüüsisid nad nii 2000 New Yorgist ja San Franciscost pärit vereproovi, millest tuli välja kaheksa erinevat HIV geneetilist koodi. Nii suutsid teadlased kokku panna «HIV sugupuu», mis näitaski, kust viirus USAsse levis. «Vereproovides on nii palju erinevat geneetilist infot, et viirus ei saanud USAsse tulla alles 1970ndate lõpus nagu varem arvati,» ütles üks uuringu autoritest Dr. Michael Worobey. Tema sõnul sai viirus USAs alguse pigem 1970. või 1971. aastal. Veel enam, nad uurisid ka Dugase enda vereproovi ja see näitas kindlalt, et Dugase viirusest USA epideemia ei alanud.

Laiemalt sai HIV epideemia alguse Kongo Demokraatlikust Vabariigist, kus see levis edasi Kariibimere saartele ja USAsse. USAs toimus aga «plahvatus», sest rahvusvahelise loomuga New Yorgist levis viirus Lääne-Euroopasse, Austraaliasse, Jaapanisse, Lõuna-Ameerikasse ja muudesse paikadesse. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles