Tartu Ülikooli teadlased võitsid Harvardi Ülikooli ees rahvusvahelise võistluse (1)

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil TÜ meeskonna tarkvara rekonstrueeritud 3D-kujutis mikrotuubulitest.
Pildil TÜ meeskonna tarkvara rekonstrueeritud 3D-kujutis mikrotuubulitest. Foto: Tartu Ülikool

Tartu Ülikooli Füüsika Instituudi teadlased võitsid 36 teadusgrupi konkurentsis ülemaailmsel kõrglahutusmikroskoopia tarkvara loomise võistlusel 3D-mikroskoopia kategoorias esikoha. 

Teise ja kolmanda koha selles kategoorias said Harvardi Ülikooli meeskonnad.

Füüsika instituudi molekulaarfotoonika vanemteadur Martti Pärs selgitas mikroskoopia tagamaid: «Tavamikroskoopia lahutusvõime on piiratud valguse difraktsiooniga, mis tähendab, et pole võimalik näha valguse lainepikkusest väiksemaid objekte. Kõrglahutusmikroskoopia võimaldab aga saada sellest fundamentaalsest piirist kümneid kordi paremaid tulemusi, kui lülitada valgust kiirgavaid molekule ükshaaval sisse.»

Meeskonna sõnul on kõrglahutusmikroskoobil tavamikroskoobi ees kaks põhieelist: võimalus näha palju väiksemaid objekte ja võimalus saada objektist 3D-kujutis. «Erinevalt tavamikroskoobist, kus väljundiks ongi meid huvitav pilt, põhineb kõrglahutusmikroskoopia keerukatel pilditöötlusalgoritmidel, mille disainimine ja tarkvara loomine oligi võistluse mõte. Võistluse võitis see, kelle tarkvara suutis kõige täpsemalt molekulide tegeliku ruumilise paiknemise rekonstrueerida,» rääkis meeskonnas tarkvara arendamist juhtinud doktorant Ardi Loot.

Loot kirjeldas, et tänu kõrgemale lahutusvõimele ja 3D-pildile võimaldab kõrglahutusmikroskoopia täiesti uudseid teadusuuringuid, mida varem polnud võimalik läbi viia:

«Kõrglahutusmikroskoopia väljatöötamise eest anti 2014. aastal välja Nobeli preemia ning see leiab laialdast rakendust keemias ja bioloogias näiteks raku peenstruktuuride uurimisel. Saadud teadmised aitavad kindlasti kaasa näiteks uute ja paremate ravimite väljatöötamisele.»

Idee võistlusel osaleda tuli Martti Pärsilt, kes on üks kõrglahutusmikroskoopia eestvedajaid TÜ Füüsika Instituudis. «Otsus osaleda tuli kergelt, sest lisaks põnevale temaatikale ja kasulikele kontaktidele leiab valminud tarkvara tulevikus kasutust ka füüsika instituudis kõrglahutusmikroskoobi tulemuste analüüsimisel,» rääkis Loot.

Tartu Ülikooli esindasid konkursil füüsika instituudi teadlased ja doktorandid koosseisus Ardi Loot, Marko Eltermann, Andres Valdmann, Mihkel Kree ja Martti Pärs.

Konkursist võtsid osa teadlaste töögrupid mitmest mainekast maailma ülikoolist ning konkursi tulemused kuulutati välja augustis toimunud erialakonverentsil Lausanne’is. Konverentsil osalenud Loot rõhutas, et konkursil edukalt osalemine oli võimalik ainult tänu erinevate Phsyicumi töögruppide noorteadlaste kokkutulemisele ja tõhusale koostööle.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles