Kosmos seisab lähemal kui kunagi varem

Kaur Maran
, teadusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TALLINN, EESTI, 10SEP16
Üleeuroopaline kosmosedebatt TTÜ Mektorys. Pildil inimesed laudade ümber.
lt/: Foto: LIIS TREIMANN
TALLINN, EESTI, 10SEP16 Üleeuroopaline kosmosedebatt TTÜ Mektorys. Pildil inimesed laudade ümber. lt/: Foto: LIIS TREIMANN Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Kellel peaks olema õigus kaevandada kaugete planeetide loodusressursse? Kes peaks vastutama oma eluea lõpetanud satelliitide eest? Kas kosmoseuuringuid ja -lende peaksid korraldama riiklikud agentuurid või eraettevõtted? Kõige lõpuks: miks meil üldse sinna kosmosesse asja on? Postimees käis uurimas, kuidas vastasid nendele ja teistele küsimustele üleeuroopalises kosmosedebatis osalejad.

Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) innovatsiooni- ja ettevõtluskeskusesse Mektory on laupäeva varahommikuks kogunenud ligi poolsada inimest, kes kõik end kohvilauas turgutades juba kaugetest planeetidest räägivad. On selge, et tädi Maalit siit ei leia ja kohale on ilmunud kodanikud, kes kosmose arengute vastu huvi tunnevad. Värske kosmoseriik Eesti kuulub Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) ning paralleelselt peetakse siin koguni kaht debatti – lisaks TTÜ-le kogunetakse samal ajal ka Tõraveres.

Kodanike foorumi vaimseks isaks võib pidada ESA uut peadirektorit Jan Wörnerit, kes möödunud aasta suvel ametisse astus ja käesoleva aasta kevadel niinimetatud uuest kosmoseajastust rääkima hakkas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles