Uuring: raseduse ajal kanepi suitsetamine ei kahjusta vastsündinuid (2)

Kaur Maran
, teadusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuigi emade kanepiharjumus ei põhjustanud eelaegset sündi ega vastsündinute tervisehäireid, ei välista teadlased pikaajalisi mõjusid.

Kui üksikuuringud on varem näidanud kanepi sünnidefekte soosivat mõju, siis näitab Washingtoni Ülikooli teadlaste ajakirjas Obstetrics & Gynecology avaldatud kokkuvõtlik metauuring, et probleeme põhjustab siiski tubakas, millega koos kanepit tihtipeale suitsetatakse.

Kokku käisid kaks eri autorit üle 31 eelnevast uuringust, mis hõlmasid endas andmeid 7800 raseduse ajal kanepit suitsetanud naise kohta. Kontrollgrupiks oli kõigi uuringute peale kokku 124 000 kanepit mitte tarvitanud naist.

Üks metodoloogilistest tingimustest, mille teadlased arvesse võetavatele uuringutele seadsid, oli kanepi ja tubaka tarvitamise eristamise võimalus. Kuna paljud uuringud on kanepitarvitamise hindamisel piirdunud vaid uuritavate enda suulise hinnanguga, eelistati ülevaate koostamisel tarvitamist objektiivsete testidega kontrollinud uuringuid.

Esimeses uurimisvoorus ilmnes, et kanepit tarvitanud naiste seas oli alakaaluliste laste sünnitamise tõenäosus 43 protsenti kõrgem ja eelaegse sünni tõenäosus 32 protsenti kõrgem kui kontrollgrupil.

Kui aga kanepit koos tubakaga suitsetanud naised valimist eemaldati ja alles jäid vaid puhast kanepit suitsetanud, ei näidanud tulemused vastsündinutes mingeid terviseprobleeme. Kui sellised naised valimist eemaldati ja võrreldi kanepit koos tubakaga suitsetanuid ning päris kaineid tulevasi emasid, tõusis suitsetajate laste eelaegse sündimise tõenäosus koguni 85 protsendini.

Samas tunnistavad autorid, et ei hinnanud antud uuringu raames kanepi suitsetamise oletatavat pikaajalist mõju. Näiteks juhtis üks 2004. aasta looma- ja inimajude uuring tähelepanu naiste kanepisuitsetamise võimalikule mõjule laste aju arenemisele.

Tulemused ei tähenda ka seda, nagu peaks kanepi suitsetamist raseduse ajal naistele kuidagipidi soovitama või sellist käitumist soosima või taluma, rõhutavad autorid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles