Astronoomid avastasid Linnutee kummitusliku tumeda kaksiku (2)

Kaur Maran
, teadusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tumeainet täis Dragonfly 44 galaktika. Vasakpoolsel pildil paistab udukogust vaid õrn hägu. Parempoolsel pika säriajaga Gemini teleskoobiga tehtud pildil paistab aga väikese massiga pea täielikult tumeainest koosnev Dragonfly 44 kogu oma uhkuses.
Tumeainet täis Dragonfly 44 galaktika. Vasakpoolsel pildil paistab udukogust vaid õrn hägu. Parempoolsel pika säriajaga Gemini teleskoobiga tehtud pildil paistab aga väikese massiga pea täielikult tumeainest koosnev Dragonfly 44 kogu oma uhkuses. Foto: Pieter van Dokkum, Roberto Abraham, Gemini, Sloan Digital Sky Survey

Astronoomid on avastanud galaktika, mis koosneb peaaegu täielikult ainult tumedast ainest.

Tumeaine on mõistatusliku olemusega ollus, mida universumis ongi rohkem kui tavalist, nähtavat ainet, aga millest me midagigi teame üksnes tema gravitatsioonilise mõju järgi tavalisele ainele.

Pieter van Dokkum Ameerika Ühendriikide Yale'i ülikoolist ja ta kolleegid tuvastasidki meile suhteliselt lähedal, umbes 300 valgusaasta kaugusel asuva galaktika suure tumeaine sisalduse selle järgi, et galaktika suhteliselt vähesed tähed tiirlevad galaktika keskme ümber nõnda suurel kiirusel, et selle jaoks ei ole muud seletust kui suure hulga varjatud aine olemasolu.

«Kui võtta Linnutee ja jätta igast 100 tähest alles vaid 1, siis saaks tulemuseks midagi üsna sarnast,» ütles van Dokkum. «Lisaks tuleks tähed panna aga mikserisse ja segada nad lödiks.» Nimelt ei ole avastatud galaktikal ei Linnutee kuulsat tasapindset spiraalset struktuuri.

Van Dokkum ja kaasautorid kirjutavad ajakirjas Astrophysical Journal Letters, et galaktika, millele on nimeks pandud Dragonfly 44 ehk Kiil 44, siis putuka, mitte laevaosa järgi, koosneb tumedast ainest tervelt 99,99 protsendi ulatuses. Iseenesest on galaktika kogumass umbes samasugune kui meie Linnuteelgi, aga tähti on seal umbes sada korda vähem. Tegelikult on tumeaine-galaktikaid avastatud varemgi, aga need on kõik olnud Kiil 44st umbes kümme tuhat korda väiksemad.

Loe lähemalt ERR Novaatorist.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles