Liiga palju pesakaste võib luua ökolõksu

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pesakast lindudele.
Pesakast lindudele. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Pesakastide paigaldamine aedadesse on üks lihtsamaid mooduseid õõnelindudele pesitsustingimuste loomiseks, ent liiga palju pesakaste vales kohas mõjub halvasti lindude sigimisedukusele.

Nii vahendab ERR-i teadusportaal Novaator linnuökoloog Marko Mägi kirjutist

Pesakastide kasutamine võib ökolõksu tekitada üsna hõlpsasti – piisab vaid arutul hulgal kastide panemisest lindudele soodsasse kohta. Lõksu toimemehhanismideks on evolutsiooniliselt juurdunud ning raskesti eiratavad otsustusreeglid, milleks rasvatihase puhul võib olla näiteks õõnsuste olemasolu. Evolutsiooniliselt on rasvatihased pesitsenud piisaval arvul õõnsusi ja poegade kasvatamiseks toitu pakkuvates lehtmetsades, seega on juurdunud seos soodsate pesakohtade ja eduka pesitsuse vahel. Kuna lisaks rasvatihastele meeldib ka paljudele teistele linnuliikidele lehtmetsades pesitseda, võib sinna pesakaste lisades pesitsustihedus kasvada piirini, kus poegade kasvatamiseks ei jagu enam piisavalt toitu.

Loe põhjalikumalt Novaatorist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles