Kas internet paneb Y-generatsiooni vähem seksima?

Kaur Maran
, teadusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Pm

USAs tehtud uuringust ilmneb, et 1990ndatel sündinud noorte seas on võrreldes 1960ndate põlvkonnaga oluliselt enam neid, kel pole oma 20ndate esimeses pooles ühtki seksuaalpartnerit. Kuigi samas mahus uuringut pole Eestis tehtud, võivad nii mõnedki sellest ilmnevad tähelepanekud kehtida ka meil.

Kui kohtinguäpi Tinder ja vastuoluliste «Kumm on seks»-kampaaniate ajastul võib mõnelegi ühiskonna käekäigu eest muretsejale jääda mulje, et noored ja ühiskond laiemalt on ikka ja jälle hukas – seksivad ohjeldamatult, seejuures rasestumist ja haiguste levikut takistavaid vahendeid kasutamata –, siis USA uuring tuletab meelde, et selline mulje võib suuresti ennatlik olla.

Mitme ülikooli sotsiaalteadlaste koostöös valminud uuringus võeti vaatluse alla USA üldise sotsioloogilise uuringu (General Social Survey) andmed vanemate kui 18-aastaste noorte kohta aastatel 1989–2014. Teadlastele pakkus huvi just noorte täiskasvanute (20–24) seksuaalne aktiivsus läbi põlvkondade.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles