Täna öösel välgub taevas 200 langevat tähte tunnis (2)

Kaur Maran
, teadusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
A shooting star in the skies over Kielder Water, Northumberland, as the annual Perseids meteor shower peaked, delighting viewers in the Midlands and the North.
A shooting star in the skies over Kielder Water, Northumberland, as the annual Perseids meteor shower peaked, delighting viewers in the Midlands and the North. Foto: Tom White/PA Wire/PA Images

Perseiidide saju tipphetk tõotab see aasta tulla eriti suurejooneline, kuna Jupiteri gravitatsiooniväli kisub sähvakaid põhjustavat kosmilise tolmu riba otse Maa tiirlemisteele.

«Tähed» on need valgusribad aga vaid jutumärkides. Tegelikult põhjustab neid Päikese ümber tiirlevast Swift-Tuttle-i komeedist maha jääv kosmilise tolm, mille osakesed Maa atmosfääri sattudes heleda leegiga ära põlevad.

Kui ööseks ennustatavad heitlikud pilved vähegi lahtise taeva laike võimaldavad, võib oodata suurejoonelist tähtede mängu. Tavaliselt sajab meteoore tunnis ligi 60, see aasta on aga oodata eriti tugevat sadu, mis võib tipphetkedel ulatuda 200 meteoorini tunnis. Ebatavaliselt kõrget aktiivsust põhjustab Päikesesüsteemi suurim planeet Jupiter, mis mõjutab oma gravitatsiooniväljaga komeeditolmu rõnga asendit Maa orbiidi suhtes.

Meteoorisadu saab vaadata igaüks ilma eriliste lisavahenditeta. Oluline on vaid õige kohavalik. Linna valgusreostuse seest ei pruugi langevad tähed välja paista, mistõttu tasub parima vaatemängu saamiseks minna linnast välja. Neil, kel plaanis näha rohkem kui paari-kolme heledat meteoori, oleks mõistlik kaasa krabada ka lamamistool. „Püstiasendis taevasse vaadates jääb kael õige ruttu kangeks,“ tõdes Tartu observatooriumi vanemteadur Laurits Leedjärv. Suveajale vaatamata ei teeks tema sõnul paha ka meelepärane soe jook ning väike toidumoon.

Kui varasematel aastatel on perseiidide vaatlemist tihtipeale seganud meteooridest märksa tugevamalt valgustatud kuu, siis tänavu ei pea sellegi pärast muretsema. Nimelt on Kuu perseiidide saju ajal küll esimeses veerandis ja seega täiesti nähtav, kuid loojub juba kesköö paiku, mis peaks kõigile jätma mitu tundi langevate tähtede mängu jälgida.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles