Austraalia liigub nii kiiresti põhja, et GPS kaardid muutuvad ebatäpseks

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalia, pilt on illustreeriv
Austraalia, pilt on illustreeriv Foto: Admiral Markets

Aastas liigub Austraalia umbes 7,6 cm põhja poole, sest mander asub tektoonilisel laamal, mis võrreldes teiste omasugustega liigub palju kiiremini.

Liikumine on kestnud aga juba nii kaua, et Austraalia asukoha muutuse tõttu on GPS-kaardid pooleteist meetri ulatuses ebatäpseks muutunud.

«Inimesed küsivad juba, et kas see tähendab, et minu naabri bassein on nüüd minu maa peal?» ütles Reutersile Austraalia maateaduste keskuse andmehaldur Dan Jaksa. Jaksa sõnul see nii lihtne ei ole, sest Austraalia liikumine tähendab, et basseini koordinaadid on suhtes ülejäänud maailmaga muutunud 1,5 meetri võrra, alates 1994. aastast kui viimati pikkus-ja laiuskraade täpsustati.

Väljaanne Tech Insider tõi välja, et seesugune GPSi ebatäpsus pole suur probleem juhul, kui on vaja leida aadress või tänav, ent näiteks isesõitvate autode puhul võib see tähendada liikluses vale koha peale sattumist.

Järgmise aasta jaanuaris kavatsevad austraallased aga oma GPSi süsteemi mandri liikumisega kohandada.

Vaata täpsemalt Tech Insideri videost siit:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles