Vaid mõni tundi trenni muudab südame suuremaks

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Unsplash

Vähemalt kolm tundi treeningut nädalas võib suurendada südant, aga seekaudu ka südamehaiguste valediagnoosi saamise tõenäosust.

Pole saladus, et tippsportlaste süda muutub ajapikku suuremaks kui tavalistel inimestel. Nüüd selgus aga, et südamed muutuvad suuremaks ka neil inimestel, kes teevad tavalist trenni.

Londoni Ülikooli kuningliku kolledži uurimisrühm analüüsis Declan O’Reagani juhtimisel 1096 terve südamega inimest. Selgus, et mida rohkem trenni inimesed tegid, seda suuremaks nende südamed muutusid vahendas ajakirjas Circulation: Cardiovascular Imaging ilmunud uuringut New Scientist.  

Eriti suured südamed olid inimestel, kes tegid nädalas viis tundi trenni, veidi väiksem, ent siiski märgatav oli efekt ka vähemalt kolm tundi nädalas treenivatel inimestel. Uuringu juhtivautor Declan O’Reagan muretseb aga selle üle, et suurenenud südamed võivad arste eksitada ning nii võidakse suuremat ja teise kujuga südant sassi ajada südamehaigustega. Näiteid, kus täiesti terveid südameid on haigeks peetud, teab O’Reagan isegi. Seetõttu kutsubki ta arste üles alati patsientidelt uurima, kui palju nad nädalas keskmiselt trenni teevad. Veel parem moodus oleks testida inimeste võhma, sest suurema südamega inimestel ei ole rattamasinal sõtkumisega mingisuguseid probleeme, ent haigusega inimeste jaoks on see keeruline.

Vaata New Scientistis ilmunud videot siit:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles