Suur kaart: HIVi nakatumiste arv pole kümnendi jooksul kübetki vähenenud

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lancet

Igal aastal nakatub viirusesse üle 2,5 miljoni inimese. Siiski jääb haigusesse surnud inimesi aasta kohta vähemaks.

Kõige rohkem inimesi nakatus HIVi 1997. aastal, mil selle viiruse sai 3,3 miljonit inimest, avaldas rahvusvaheline analüüs Lancet HIV. Põhjaliku graafiku nägemiseks kliki ülaloleval pildil.

Allikas: Lancet 
Allikas: Lancet Foto: Lancet

Pärast 1997. aastat hakkas aga nakatunute arv aasta kohta 2,7% langema jõudes 2005. aastal juba 2,5 miljoni inimeseni. Pärast seda jäi aga nakatunute arv seisma, sest 74 riigis, sealhulgas mitmel Lähis-Ida maal on nakatunute number hoopiski tõusnud. Põhjus peitub selles, et ehkki emalt lapsele viiruse kandumist suudetakse üha enam takistada, jõuab arengumaadesse HIV-viirusega seotud abi vähem ning osades riikides on kaitsmata vahekorrad varasemast rohkem levinud.

Samal ajal on aga viiruse tõttu surnute arv vähenenud, sest üha enam inimesi saab igal aastal vajalikku ravi. Praegu saab haigust leevendavaid tablette 41 protsenti kogu maailma nakatunutest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles