Tartu teadlased lõid ainulaadse geenitesti naise viljakuse ennustamiseks

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne
Pilt on illustratiivne Foto: Sille Annuk

Geenitestiga näitab, millal naise viljakus langema hakkab ja millal algab menopaus. Eesti teadlaste test on maailmas ainulaadne.

Nii vahendas ERR-i teadusportaal Novaator eelmisel nädalal Euroopa suurimal teadusfoorumil ESOF esitletud Tervisetehnoloogiate arenduskeskuse (TerviseTAK) ja Tartu ülikooli teadlaste geenitesti. 

Geenivariandid, mis võimaldavad hinnata, millal naisel saabub menopaus, on nagu kaasa sündinud kaardipakk. «Meie Fertify test vaatabki neid sulle jagatud kaarte ja püüab ennustada sinu mängu tulemust,» kirjeldas Novaatorile Tartu ülikooli kliinilise meditsiini instituudi spetsialist ja TerviseTAKi teadur Triin Laisk-Podar, kes on üks Fertify testi väljatöötajatest. Testi aluseks on 2015. aastal rahvusvahelise Reprogen konsortsiumi poolt ajakirjas Nature Genetics avaldatud uuring, kus kasutati 70 000 naise andmeid, et hinnata individuaalsete geneetiliste markerite mõju menopausi algusajale.

Sellest, kuidas test toimib, loe edasi Novaatorist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles