Uued sipelgaliigid nimetati «Troonide mängu» draakonite järgi

Kaur Maran
, teadusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pheidole viserion on üks kahest sipelgaliigist, kes sai oma nime Daenerys Targaryeni draakonite järgi.
Pheidole viserion on üks kahest sipelgaliigist, kes sai oma nime Daenerys Targaryeni draakonite järgi. Foto: Okinawa Institute of Science and Technology

Papua Uus-Guinealt avastatud pisikesed mustad sipelgad meenutasid teadlastele Khaleesi draakoneid nii palju, et nad saidki nimeks Pheidole drogon ja Pheidole viserion.

Maailma ühe populaarsema teleseriaali fänne leidub kõigis eluvaldkondades, muuhulgas ka eksootiliste mutukate uurijate seas. Kui peamiselt USA ja Jaapani teadlastest koosnev meeskond Papua Uus-Guineal märgatud Pheidole sipelgaid otsima asus teadsid nad, et need on ebatavalise välimusega. Nii draakoni välimusega sipelgaid ei osanud nad aga siiski oodata.

Nende liikide töölissipelgate suurte peade küljes on massiivsed ülalõuad, mida nad kasutavad seemnete purustamiseks, teatavad teadlased ajakirjas PLOS One avaldatud uuringus. Suurte seemnetükkide tassimiseks on ka pead varustatud tugevate lihastega. Pead toetab ülitugev selgroo laadne moodustis.

Nende sipelgate elutegevuse ja veidra ehituse tagamaade kohta on veel vähe teada ja teadlased jõuavad neid uurida veel mõnda aega, kuid vähemasti on neil nüüd olemas veidrale välimusele sobivad nimed.

Uuringu juhtiva autori Eli Sarnati sõnul küsis ta nime panemisel alguses nõu oma abikaasalt, kes oli ka esialgse nime välja mõelnud. «Tema välja käidud nimi oli väga hea klassikaline sipelga nimi,» ütles Sarnat. Siis aga märkasid teised uuringus osalenud teadlased, et kahe sipelgaliigi värvid sobisid täpselt populaarse seriaali draakonite soomustega. Suurte «Troonide mängu» fännide jaoks saigi see tähelepanek otsustavaks.

«Me mõtlesime, et selline nimi on ehk veidi lõbusam, kuigi ega mu naine selle üle väga õnnelik ei olnud,» tunnistas Sarnat, kuid lisas, et annab talle siiski võimaluse nimetada järgmised avastused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles