Video: milline näeb aasta Maal välja kosmosest?

Kaur Maran
, teadusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maa, vaadatuna DSCOVR satelliidi EPIC kaamerast.
Maa, vaadatuna DSCOVR satelliidi EPIC kaamerast. Foto: NASA

NASA avaldatud videos näeme esmakordselt 365 päeva järjest Maa päikesepoolset külge.

NASA EPIC kosmosekaamera seisab USA ookeani- ja atmosfääriteenistuse satelliidil DSCOVR ja on ajalugu teinud ennegi. Möödunud aastal avaldas NASA satelliidi orbiidile jõudmisel esimese ilmaandmeid koguva kõrge resolutsiooniga pildi. Nüüd on teadlased pannud kokku enam kui 3000 aasta jooksul tehtud pilti ja saanud tulemuseks maailma esimese video, mis näitab Maa päikesepoolset külge läbi aasta.

DISCOVR satelliit asub Maast ligi 1,6 miljoni kilomeetri kaugusel, kus suudab tänu Maa ja Päikese gravitatsioonide vahelisele peenele tasakaalule seista püsivalt Maa valgustatud külje pool. Kaamera EPIC teeb ühe pildi iga kahe tunni järel, tabades niimoodi nii pilvede ja ilmasüsteemi pidevat muutumist kõrbete, mägede ja ookeanide kohal. Igal ajahetkel on Maa valgustatud külje vasakpoolsel serval päikesetõus ja parempoolsel –loojang. Ümber planeedi paistev hägu on tingitud valguse hajumisest atmosfääris.

Videos nähtavad värvid on teadlaste parim hinnang selle kohta, millisena inimsilm kosmosest Maa värve näeks. Need värvid on saadud, liites kokku punase, rohelise ja sinise kanali pildid.

Ka märtsis aset leidnud kuuvarjutus jäi kaamerasilma ja meie kaaslase vari paistab aeglustamisel ka videost.

Ennekõike on DISCOVR siiski ilmasatelliit, mille eesmärk on saata Maale tagasi võimalikult palju võimalikult täpseid andmeid päikesetuulte ja pilvkatte olukorra ja muutuste kohta meie koduplaneedi kliimasüsteemis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles