Vaata, kus elab maailma kõige haruldasem kala

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuradiaugu hammaskarp
Kuradiaugu hammaskarp Foto: Kuvatõmmis/Youtube/Tech Insider

Kuradiaugu hammaskarbid elavad vaid ühes pisikeses Surmaorus asuvas õõnsuses, kogu maailmas on neid alles vaid 131. 

Kuradiaugu hammaskarp on üks maailma haruldasemaid kalu, tutvustas Tech Insider. Viimase loenduse järgi on neid pisikesi kalu järel vaid 131. Teadlased usuvad, et Surmaoru lähedal (mägedevaheline nõgu USAs California kirdepiiril) elutsevad kalad on täielikus eraldatuses elanud ligi 60 000 aastat.

Kuradiaugu hammaskarbid on nime saanud kaljude vahel asuva veega täitunud õõnsuse järgi, mida kutsutakse Kuradiauguks. Kuradiaugu temperatuur püsib aasta läbi 33 kraadi lähedal. Õõnsus ise on umbes 152 meetrit sügav ning kalad elutsevad peamiselt madalal lubjakivi alusel.

Pisikesed sinised kalad arvati ohustatud liikide nimekirja juba 1967. aastal, ent seni teadmata põhjustel hakkas nende arvukus 1990ndate lõpus langema. Kusagile mujale pole aga siiani suudetud kuradiaugu hammaskarpe elama panna, mistõttu lasub kogu vastutus pisikesel kõrbes asuvas Kuradiorul. Haruldaste kalade tõttu inimesi aga Kuradiaugu lähedale ei lasta. 

Vaata Kuradioru hammaskarpide kohta rohkem siit: 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles