Juuni oli läbi aegade kuumim ning juba 14. rekordkuu (1)

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soojust mõõdetakse kogu maakera peale kokku. Lisaks üldisele kliimasoojenemisele muutis juuni soojemaks ka erakordselt tugev El Nino.
Soojust mõõdetakse kogu maakera peale kokku. Lisaks üldisele kliimasoojenemisele muutis juuni soojemaks ka erakordselt tugev El Nino. Foto: NASA

NASA teatas taas kuumarekordi löömisest, sest juuni temperatuur oli 0,9 kraadi kõrgem kui 20. sajandi keskmine juuni temperatuur. 

Terve 2016. aasta tuleb tõenäoliselt läbi aegade kuumim, sest soojarekordeid on toonud 14 kuud järjest, alates sellest, kui 2015. aasta aprill esimese rekordi lõi.

Soojuse põhjuseks pole üksnes kliimamuutused, vaid ka erakordselt tugev El Niño. Siiski usuvad teadlased, et El Niño tagajärjed moodustavad soojarekordist umbes 40 protsenti ning kliimamuutused ja kasvuhoonegaasid umbes 60 protsenti. 

Mis on El Niño

El Niños on nähtus, mis muudab Vaikse ookeani idaosa pinnakihi soojaks – see toob kaasa vihmasajud Peruus ja Ecuadoris, põuad aga Austraalias.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles