Miks on tänapäeval varasemast palju rohkem allergiaid?

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allergiaid on rohkem ka seetõttu, et taimed toodavad rohkem õietolmu, ent ka õitsevad kauem.
Allergiaid on rohkem ka seetõttu, et taimed toodavad rohkem õietolmu, ent ka õitsevad kauem. Foto: SCANPIX

Allergiarohkuse põhjused ei peitu üksnes liiga puhtas keskkonnas, vaid ka taimede reaktsioonides kliima soojenemisele.

Viimaste kümnendite jooksul on pähkliallergia käes vaevlejate hulk lausa neljakordistunud, rohkem on ka hooajalisi allergiaid ning astmat. Miks me aga võrreldes oma vanavanematega rohkem allergiate käes kannatame? USA allergoloogi Clifford Bassetti sõnul näitavad uuringud, et osaliselt peitub põhjus liigses hügieenis: lapsevanemad hoiavad põngerjad liiga puhtas keskkonnas, mis tähendab, et nende immuunsüsteem ei kasva piisavalt tugevaks, et allergiatega võidelda. Samuti suurendab allergiate sagedust üha linnastuvam ühiskond, sest esiteks puutuvad linnainimesed loodusega üha vähem kokku ja teiseks suurendab suurtes linnades leviv õhureostus ka astmasse haigestumise tõenäosust ning seda eriti just laste puhul.

Viimaks on allergikute arvu suurendanud ka kliimasoojenemine, sest kasvuhoonegaaside tõttu toodavad taimed kolm kuni neli korda rohkem õietolmu. Soojemate õhutemperatuuride pärast pikenevad ka õitsemisperioodid, mistõttu saavad allergiat põhjustavad tegurid ka rohkem kandepinda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles