ÜRO: maailmas süüakse inimese kohta rekordiliselt palju kala – esimest korda üle 20 kg (2)

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui 1960ndatel sõid inimesed püütud kalast ära 67% siis praeguseks jõuab inimeste suhu juba 87% püütud kalast.
Kui 1960ndatel sõid inimesed püütud kalast ära 67% siis praeguseks jõuab inimeste suhu juba 87% püütud kalast. Foto: Soe Zeya Tun/REUTERS

Sealjuures söövad inimesed esimest korda ajaloos merest püütud kala asemel rohkem isekasvatatud kala.

Värske Toidu ja Põllumajandusorganisatsiooni (FAO – Food and Agriculture Organization) raporti kohaselt on kala söömine tõusnud tänu kalakasvatuste võidukäigule.

FAO direktori Manuel Barange sõnul on kalasöömise tõus hea märk. «See näitab, et viimase 50-aasta jooksul on olemasolevad kalavarud – siia kuuluvad kalakasvatused ning siseveekogudest ja merest püütud kala – olnud märkimisväärselt suuremad kui rahvastiku kasv. See on oluline, sest kalakasvatuse ökoloogiline jalajälg on väiksem kui paljude teiste valku andvate toitude puhul,» põhjendas ta BBC-le antud kommentaaris. Barange märkis, et arvestades kala jaoks kasutatavat sööta ning tema väärtust toiduna, on kala veistest kuus korda efektiivsem ning sigadest neli korda efektiivsem. Nii on kala kasvatamine kasulik.  

Sealjuures söövad inimesed esimest korda ajaloos merest püütud kala asemel rohkem isekasvatatud kala. Nii on ka kala üldine tarbimine suurenenud. Sellele on kaasa aidanud tõsiasi, et loomade söödaks minemise asemel jõuab rohkem kala just inimeste toidulauale: kui 1960ndatel sõid inimesed püütud kalast ära 67% siis praeguseks jõuab inimeste suhu juba 87% püütud kalast.

Ehkki kala söömise tõus on positiivne,  hoiatab raport selle eest, et ikka veel püüame kala liiga palju, mistõttu  püsivad paljud mereliigid veel väljasuremisohus. 2013.aasta statistika näitab, et 31,4% kalavarusid kannatab ikka veel ülepüügi käes. Samal ajal sõltuvad kalapüügist kõige rohkem just kolmandate riikide inimesed, kelle toidulaud ja töökoht sõltub otseselt kalavarudest. Nii on oluline, et sealne kalapüük oleks jäktusuutlik. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles